Reklama
 
Blog | Jiří Korbel

Vrtěti Hegerem

Vzorem pro nadpis jsem uzmul z filmové klasiky, kdy je politikovi vymyšlena kauza na zakrytí společenského a politického a lidskému propadu. Proč ten příměr k součsnému ministru zdravotnictví panu Hegerovi?

Někdo zde (rozuměj v české kotlině) musí také něco skrývat a hledat falešné argumenty, aby zakryl skutečný stav problému. Ministr nebude oním hybatelem, na to jsou různí poradci a jiní šíbři. Ministr musí pouze zachovat kamennou tvář při přednesu na poradách vymyšlených argumentech a ze všech stran probraných souvislostech. Scénář lékařské revolty je znám mnoho a mnoho měsíců. A je jedno, byl-li u vesla Petr nebo Pavel. Všech 13 důvodů, proč lékaři zvolili cestu až k možnému extrému, že odejdou při jejich nesplnění, je také známo nejen politikům, ale i úředníkům, majitelům nemocnic, manažerům zdravotních pojišťoven – tedy lidem, kteří ročně rozdělí balím téměř 3 stovek miliard Kč. Těch 13 argumentů se snaží politici vylicitovat, kompromis jedobrým řešením – slyšíme z mnoha stran a to by mělo být cílem všech. Opak je pravdou. Nemocná společnost potřebuje radikální léčbu a všech 13 hesel má své opodstatnění. Transparency Int. otevřeně mluví o 10% z celého zdravotnického rozpočtu, které zmizí mimo systém. Nebo lépe řečeno v systému, který si už stačil vybudovat propletenec vztahů mezi farmaceutickými a manažery pojišťoven a nemocnic… 

Proč by měli okamžitě po zveřejnění výzvy přiznat, že systém je zkorumpovaný? Bohužel část veřejnosti se nechala přesvědčit (včetně médií), že doktorům jde jen a jen o jejich platy (jsou až na 5.místě v žebříčku požadavků). Doktoři vysvětlili postoj k dalšímu zdravotnímu personálu. Zdravotní sestry byly osloveny ať se připojí, již dostali přidáno… není nic jednoduššího než do dohadovacího jednání „hodit“ vidle a vyslovit argument „my vám nedáme 2 mld. celé, 1/4 mld. dáme sestrám“… a čas běží a veřejnost je dále ohlupována hesli – doktoři chtějí jen zvýšení platů. Dalším tahem byla hrozba armády, porušování Hyppokratovy přísahy (už se snad ani na ni nepřísahá), studia za státní peníze. No, je to fakt skvělé poslouchání pro část příznivců argentincko – tureckých telenovel (pro uzdravení dítěte je třeba klofnout nějakého boháče – to je to oč tu běží).

Osobně jim držím palce a nebojím se, že se rozjede lavina požadavků dalších profesí, oprávněných či neoprávněných. Některé skupiny nevnímají neudržitelnost „grossovného“ a na úkor příštích pokolení vysávají společný státní rozpočet. Pecku všemu nasadili sami poslanci, kteří si snížili nečekaně platy. A že si prý kapři sami rybník nevypustí. Byl to pravda nebetyčný omyl a bratru Kalouskovi všichni spílají, ale číst snad umí všichni a jsou dospělí.

Reklama

Už se těším, až nad mojí hlavou budou svištět vrtulníky a převážet urgentní pacienty. Jen aby se ministerští poradci nepřepočítali. v plné zbroji jsou stále připraveni blaničtí rytíři a ti přesčasové hodiny neslouží ani dle zákoníku práce natož nad. Také by se mnozí mohli zamyslet, není-li možné pro své zdraví udělat malilinko nebo i více. Potom se nebudu muset obávat lékaře se 150 hodinami přesčasových hodin v měsíci, že mi uřízne zdravou nohu a budu vědět, že tráví více času v harmonickém manželství….    

Těším se také na další vrtění Hegerem…což takhle podpora pronájmům krajských nemocnic v Chebu a Karlových Varech (dosud ve správě všehoschopné samosprávy)?